RadoslavMihaylov.dir.bg

  [BG]   EN   RU  

 
Рейтинг: 3.00
(729)
Коментари
Видео
Календар
Публикации
Новини
Фото Галерия
За контакти

БЛОГ АРХИВ
«« юни 2018 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  Коментари 22:01
« Обратно
Better Together или Yes Scotland

Вероятността Обединеното кралство/ОК/ да започне да се разпада окончателно зависи от желанието на шотландкия избирател.

След по-малко от месец той трябва да реши дали карираните поли ще останат под сянката на Биг Бен или ще си пият уискито сами, без английски досадници по тучните поляни на Хайленда.

Ако острият език на техния премиер Алекс Салмънд може да се приеме като верен признак за отделяне от опеката на престарялата кралица Елизабет 2, сепарацията със сигурно ще стане.

Ревностните верноподанически изцепки на австралийския министър-председател Тони Ебът по БиБиСи, гарнирани с остри нападки против отделянето на шотландците от ОК, също са лош нишан за юнионистите. Защото веднага бяха окачествени от сепаратистите като „глупави, лицемерни и оскърбителни.”

И май излиза, че презокеанското рамо на австралиеца е бъркане в око, вместо изписване на вежда.

Същото може да се каже за предупрежденията на шефа на НАТО Расмусен който обяви, без въобще някой да го пита, че „мястото на Шотландия в НАТО не може да бъде гарантирано, ако се отдели от ОК!”

Както се разбира, неврозата е прихванала не само англичаните.

Напрегнатостта в междудържавните отношения, а още повече на Британските острови се повишава пропорционално с пропагандната активност, все по-активизираща се с наближаването на 18-тия септемврийски ден, на който ще се проведе шотландският референдум за независимост от Лондон.

В случай, че повечето жители на Шотландия с право на глас отговорят с "да" на въпроса "Считаете ли , че Шотландия трябва да бъде независима държава?", то на 24 март 2016 година тя ще излезе от състава на Обединеното кралство.

Вероятността това да стане съвсем не е малка. Ако се съди по неудобните и нелицеприятни дипломатически демаршировки на „Даунинг стрийт”10 към съюзници, приятели и всички подчинени на НПО-та по всички земни посоки, шотландската независимост може да се превърне от виртуална в реална неприятност за обитателите на адреса.

Поради това, според Sky News, обезпокоените не само заради кариери и заплати английските дипломати са съчинили сърцераздирателно писмо до американския президент Обама, са молба да употреби влиянието си върху шотландци и приятели, та дано се разкандардисат да не стават независими.

Англичаните не останаха излъгани. Ама не съвсем.

"Великобритания винаги е била за нас невероятен партньор...Ние сме силно заинтересувани един от нашите главни съюзници да остане силен, единен и ефективен. В края на краищата обаче нещата ще се решат от хората в Шотландия...”

Дейвид Камерън, известен като твърдолоб политик, който не обича да оставя колата си в калта, не оставя нещата да се оправят само с „приятелската” помощ.

И сам потърси други начини сред останалите си съюзници за подкрепа.

На пресконференция в Брюксел, след поредица от срещи с колеги от ЕС обяви:

„Уверени сме, че разумът ще надлее над желанието за политически експерименти! Нито една държава от 28-те членки на ЕС нямат материален интерес Шотландия да напусне ОК, а с това и ЕС. Даже за малко време!”

Да, но...
Малкото, но съществено обстоятелство за членството на шотланците в съюзите и организациите, в които те сега са и с двата крака, защото са част от ОК, съвсем не е с малко юридическо значение, а и с политически ефект.

Отделянето им от Обединеното кралство поставя не само него, но и Евросъюза в нова организационна, административна, политическа и икономическа хаотизация.

А тя, не е в интерес както за Лондон, така и за Брюксел!

Защото все по-нарастващите антиинтеграционни настроения в ЕС могат да се превърнат в лавинообразна унищожителна процедура на ЕС. И тогава...

...Тогава, след шотландците могат да повлекат крак „отделителни” референдуми на обитателите на Франция, Испания, Холандия, Белгия...
И кой ли още не, в не чак до там добре оградената евро-кошара.

Очевидно мистър Камерън доста ловко преувеличава последиците от ситуацията в своя полза, като твърди, че „в Европа нямат интерес от отделянето на шотландците от английската общност”.

Точно обратното се разбира от изявленията на баски и каталунски организации. Те вече обявиха, че ще подкрепят Шотландия, ако тя поиска да се върне обратно в ЕС, ако евентуално придобие суверенитет от Великобритания!

Французите, които никога не са били британски фенове, също няма да си чупят хатъра и да оставят испанците да се правят на по-големи приятели на шотландците...

Германците са хора, за които лошата политическа пагода в Лондон е галеща ухото новина...

Италианците пък си имат свои проблеми със северния и южния сепаратизъм...

Така, че...

...Ясно е едно. Основното противоборство- Yes Scotland или Better Together трябва да се изясни през септември. А после, оставането в ЕС на Шотландия е въпрос на"политическо решение".

В момента и двете страни трошат милион и половина паунда за пряка пропаганда. В нея не се броят милионите, които ще „хапнат” СМИ, включително онлайн вариациите...


Радослав Михайлов
26 Август 14, 22:01   

0.0866