RadoslavMihaylov.dir.bg

  [BG]   EN   RU  

 
Рейтинг: 3.00
(729)
Коментари
Видео
Календар
Публикации
Новини
Фото Галерия
За контакти

БЛОГ АРХИВ
«« юли 2024 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        Коментари 13:54
« Обратно
Курилите пак скараха Токио с Москва
В Далечния изток, на територията на Източния военен окръг/ВВО/ на РФ се провеждат планови военни учения. Те са обявени за командно-щабни.

Но, над 1000 руски солдати тренират и десанти. Провеждат оръдейни и ракетни стрелби на курилските острови Кунашир и Итуруп.

Около 100 единици бойна и специална техника са задействани в тренировките.

Във въздуха са вдигнати и пет вертолета Ми-8АМТШ.

Съобщението нямаше да направи впечатление, освен на военните стратези, ако не бе украинската криза и започналата отново да се затяга невървяща дискусия между Токио о Москва за принадлежността на южнокурилските острови.

Японците последователно и непрестанно ги обявяват за свои.

Докато руснаците, върнали си ги след победата им над японския император във Втората световна война, ги пазят като своят територия.
При това, не зле! Ученията го доказват.

Проблемът е че между Русия и Япония няма мирен договор вече 70 години. И формално двете държави все още се намират в състояние на война.

Започналитв военните маневри на руснаците предизвикаха веднага остра реакция в японските СМИ. В правителството на Империята на изгряващото слънце също.

Неговият шеф Синдзо Абе незабавно обяви военните учения за „неприемливи”. И нареди на дипломатите си да напишат остро протестно писмо до Москва.

А то със сигурност ще бъде сложено в тлъстия архива. Както получените десетки подобни дипломатически „стрели”. От тях папката „ЯПОНИЯ” на руското външно министерство е направо затлъстяла.

В японските дипломатически протести винаги, неминуемо се е подчртавало, че „територията на която се провеждат руските военни учения се явява неотемлива част на Япония”.

Неотемлива, ама руснаците я имат!

И с военните учения показват на японците, че нямат намерение да им я дават без бой или мирен договор. За това на островите Итуруп и Кунашир, влизащи в състава на южнокурилските острови от време на време те провеждат планови военни маневри. За да се държи барутът сух.

Сега, личният състав на картечно-артилерийското съединение на ВВО и десантно-щурмовите роти на ВДВ, който надвишава 1 000 солдата се потят на островните полигони.

И изпълняват поставените задачи от командирите. Че ако японците решат да си покажат мускулите да им покажат какво могат! Както в миналата война...

А чувствата между Москва и Токио, които никога не са били ведри, стават все по-раздразнителни и неприятни. Защото преговорите по уреждане на териториалния спор пак са прекъснати от дни от японците.

Естествено, с витиевати изявления за „руско нежелание за уреждане на конфликта”.

Руският президент Владимир Путин, видял се в чудо с извратливата японска неприязън се опита да направи нещо, за да реновира своята висяща официална визита на островната империя.

Но, домакините обявиха направо, че няма защо да се надява на воаяж до Токио при сегашната обстановка.

В края на май, руският държавен глава се опита да заглади острите ръбове с изявление.

Той доброжелателно направи крачка към съперника, спирайки се на спекулациите около предстоящата си визита в Токио, обявявайки искрено намерение за продължаване на преговорите за решаване на проблемите с Курилите.

Но, пак видя обърнат гръб, а не протегната ръка.

Сега, пак президентът Путин с разочарование акцентира изумлението си, как Япония, в рамките на присъединяване към санкциите, е прекратила участието си в преговорния процес.

Руският лидер заяви твърдо, че Русия е за продължаването му. Но...

Но, последва само поредното дипломатическо увъртане на японското външно министерство- „Япония щяла да се съобразява с мнението на останалите от „седмицата”.

А тази позиция е точно обратна на изразената на 24 юли увереност на японския премиер Синдзо Абе, че ще продължи диалога си с Кремъл по съпроса за принадлежността на Южните Курили и подписване на миред договор с Русия.

Така териториалният спор за Курилите продължава да остава висящ от края на 2-та Световна война...

Радослав Михайлов
13 Август 14, 13:54   

0.0989