RadoslavMihaylov.dir.bg

  [BG]   EN   RU  

 
Рейтинг: 3.00
(729)
Коментари
Видео
Календар
Публикации
Новини
Фото Галерия
За контакти

БЛОГ АРХИВ
«« юли 2024 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        Коментари 14:14
« Обратно
Бумерангът на евросанкциите
Това че САЩ започна да раздава санкции наляво и надясно вече не е новина. След Русия санкционирана е и Венецуела. Следва...

Впрочем, в случая става въпрос за евросанкциите.

Те са по-друго нещо. Защото имат ефект на бумеранг, който поразява не само целта, към която е запратен, но и онзи, който го е хвърлил, но не е уцелил.

Евросанкциите донесоха притеснения и загуби за десетки и дори стотици милиони евро на руски фирми и банки. Акциите на много от тях паднаха. А, това си е загуба. Чувствителна!

Но...оказа се, че и европейски банки и фирми търпят сериозни щети от политическите мераци на Брюксел да пее в дует с Вашингтон песента „We shell overcome…”

Ястребите, европейски и щатски/ та нали затова са ястреби/, за да се надяват some day да покажат на руснаците Кузкину мать...

Ала до тогава, фирми като Siemens, "Renault" и ВР, се готовят за сериозен спад на печалбите от своя руски бизнес. Заради ятребовите мераци за санкционна ефективност.

Лидерите на Евросъюза решиха да ограничат износа за Русия на техника и технологии, необходими за модернизацията на руските нефто-добивни предприятия.

С немалки, естествено английски и френски изключения, евросъюзните оръжейни фирми и технологични институти бяха задължение да прекратят договорите си за доставка на оръжие, оръжейни системи патенти и технологии на Москва.

Западната електроника отново е забранена за руснаците!

Появи се и строга забрана за нови договори и експорт от запад на изток, почти на всичко, което може да се използва във военното дело.

А в модерния свят това означава почти всичко, което произвежда западната икономика!

Е, ефектът започва да оказва влияние на руския темп на икономическо развитие и обновление. Забавянето му вече надвишава проценти!

Но, оказа се, че и еврофирмите търпят загуби!

Примерно, Siemens страда яко от евросанкциите. Концернът не може да продава вече своите нефтодобивни платформи и оборудване. Загубите надхвърлят десетки милиони евро. А ще стават все по-големи...

“Renault” също страда пряко от евросанкциите. И очаква те да надхвърлят стотици милиони евро. Заради принудителната санкционна препоръка да се махне от руския автопазар!

Така става и с „Mercedes”.

Ясно е и без да се споменава, че нефтокомпанията ВР, в която „Роснефт” държи 20% от акциите, ще загази сериозно финансово от политическите амбиции на евроначалниците да покажат на президента Путин къде зимуват раците.

Вече започнаха да се появяват все по-тревожни финансови анализи за перспективите от намаляване печалбите на еврофирмите, свързани с украинската криза и ефекта на евросанкциите.

А те вече са сериозен проблем за онези, които са насочили своето производство за руския пазар.

В дългосрочна перспектива тях просто ги очаква, при това твърде мъчителен...фалит! Дори да се опитат да пренасочат бизнес-активността си към други пазари.

Явно, евросанкциите ще ударят болно и фючърсните сделки, деловата активност и инвестационния климат в Европа.

А това съвсем не е безобиден ефект, който европолитиците сами, а не руснаците, нанасят на своите си собствени интереси, опитвайки се да пеят американцкия хит за санкции против Москва.

Но, явно това не ги вълнува. Защото не са лично потърпевши. И поради това се репчат за нови политически изцепки, с бравурди, заплахи и дори военни предупреждения, от типа „англичаните не са подготвени за война с Русия, ама бързо могат да стана!”

И дори си вярват!

Британският премиер Камерън дори изказва увереност, че „санкциите щели да върнат Русия в лагера на цивилизованите страни!”

Ясно, европолитиците не ги интересува кланницата в Източна Украйна и каква по-голяма беля може да стане!

И какво от това, че икономическият локомотив на евроинтеграцията- Германия няма да бъде натоварен с около 20% експорт, за да потегли към руската гара...

Според данни на Bloomberg германците ще загубят от тази „операция” $ 88 милиарда!

Очевидно е, как яко удря бумерангът на евросанкциите онзи, който го хвърля, а! Ама, кой да види...

Радослав Михайлов

31 Юли 14, 14:14   

0.112