RadoslavMihaylov.dir.bg

  [BG]   EN   RU  

 
Рейтинг: 3.00
(729)
Коментари
Видео
Календар
Публикации
Новини
Фото Галерия
За контакти

БЛОГ АРХИВ
«« юни 2018 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  Коментари 22:17
« Обратно
САЩ въвличат Запада във война с Русия в Украйна
Изненадващо остър и сериозно различаващ се от досегашната оценка на западните СМИ откриваме на страниците на британския The Guardian.

Щом и неговият военен наблюдател Джон Пилгър счита, че „подкрепата на САЩ за неонацистския режим в Киев ще има огромни последствия за целия свят”, проблемът наистина, искаме или не искаме, започва да се изплъзва изпод контрол и да се превръща в световна заплаха.

Който познава родения в Австралия, но живеещ в Лондон журналист не само от писанията му, знае за острия му език по адрес на американските и западните военнолюбци.

Но, вестник The Guardian дори не може да бъде подозрян дори и в помисъл за симпатия към критикуващия „милитаристичната външна политика на Вашингтон или Лондон, които подлагат на обстоен анализ и критика расъжденията на един от доайените на англосаксонската аналитична мисъл.

Изглежда, кризата в Украйна навлиза в опасна фаза, след като се появява анализът на Пилгър!

Впрочем, не само той е изненадан от дългогодишното, неуморно въздействие на американските правителства върху хода на историята и събитията в десетки държави по земното кълбо.

Може би, за да не бъде тенденциозно разбран или приет за тривиален заядливец, Джон Пилгър обраща най-напред внимание на ежегодния доклад на американския историк, с еврейски произход, Уилям Блум.

В неговото изследване се констатира, с научна точност, че "от 1945 година до сега САЩ са се опитали да свалят 50 правителства. Много от тях са били на власт след нормални, демократични избори. 30 са били манипулирани, т.е. сменени след груба американска намеса, още толкова са били бомбардирани, а неведнъж са били извършвани атентати или убийства на държавни лидери”.

Явно не забравил къде живее, кой и как го управлява Джон Пилгър не скрива „откритието” си, че „често Великобритания е оказвала съдействие на САЩ в това.”

„С времето, врагът се е променял,- пише авторът. Преди това бяха комунистите. Сега са ислямистите. А общо взето, враг се е оказвало всяко общество, което е било независимо от западните държави, заемало е стратегически важна или богата на ресурси територия и е отказвало предлаганата му западна„опека”.

Лидерите на държави като Фидел Кастро, Уго Чавес, а сега Владимир Путин, препятствали осъществяването на стратегията на САЩ са били отстранявани, подложени на дискредитациия в западната масмедия”,- се изтъква в статията.

Анализът на военният наблюдател на The Guardian щеше да изглежда като непълно упражнение на студент-журналист, ако не се бе спрял обстойно на украинската криза.

„Сегашната роля на Вашингтон в Украйна се различава само по предстоящите последствия за Запада,- предупреждава той. За пръв път от времето на Роналд Рейгън САЩ заплашват с война целия свят.

Сега, след като цялата територия от източна Европа до Балканите е заета с военни бази на НАТО. Последна "буферна държава", съсед на Русия е Украйна.

Тя е разкъсвана в момента от фашистки сили, наложени от САЩ и Евросъюза. Ние, на Запад, сега подкрепяме неонацисти с страна, в която преди години украинските нацисти подкрепяха Хитлер!”- пише Пилгър.

Той явно е първият англосаксонски журналист, който не само разбира, но и коментира в The Guardian, че „организирайки през февруари заговор, целящ сваляне на демократично избраното правителство в Киев, Вашингтон е планирал да завземе историческата военно-морска база на Русия на юг.

“Но, тези планове се провалиха”, - отбелязва авторът.

Джон Пилгър обръща внимание на факта, че почти една трета от населения на Украйна е рускоговорящо, че то отдавна се стреми към федерализация на страната, която би му осигурила автономия от националистите, управляващи сега в Киев.

„Сега рускоговорящите в Украйна започват да се бият на живот и смърт.

С опита от Ирак и Афганистан, ЦРУ и ФБР формират местни и изпращат десетки свои спец-поделения, създават "структури за сигурност”, които предприемат жестоки атаки, нападения и унищожават онези, които се противопоставят на февруарския путч.

В поредицата схватки, погроми, нападения, се откроява отвратителното убийството на повече от 40 души в одеския „Дом профсоюзов”-, четем в The Guardian.

Пилгър не отминава и значението на 11 септември 2001 година.
Според него „във Вашингтон е извършен таен преврат и сега там командва разюздан милитаризъм. Понастоящем Пентагонът води секретни войни в 124 страни. Защо търпим всичко това?" – приключва статията си Джон Пилгър в The Guardian с въпрос, на който всеки да отговори сам.


Радослав Михайлов
15 Май 14, 22:17   

0.1417