RadoslavMihaylov.dir.bg

  [BG]   EN   RU  

 
Рейтинг: 3.00
(729)
Коментари
Видео
Календар
Публикации
Новини
Фото Галерия
За контакти

БЛОГ АРХИВ
«« юли 2024 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        Коментари 10:37
« Обратно
Египет- шампион по смъртни присъди!
Ситуация в Египет е сериозно изострена след поредната присъда- каирски съд осъди 683-ма!!! „мюсюлмански братя” на смърт.

Рекордът 529 смъртни присъди е превишен! За това пък 429 от тях сега са променени на доживотен затвор. До един, те са признати за виновни в погром на полицейски участък и убийство на полицаи през август 2013 г.

Египет се превърна в държава на властнически терор, нестабилен политически живот, с крайна бедност и безперспективност на поредица поколения. Това е държава с абсурден граждански мир, в която през последните осем десетилетия имаше непрекъснато военно положение!.

Вместо успокоение и всеобща толерантност, зачитане правата дори на просяка, независимо от мирогледа му, след т.н. „арабска пролет” оптимистичните надежди бяха пометени моментално от жестоки перманентни кървави схватки между мюсюлманските клерикали и опонентите на относителната арабска демокрация. И те, съвсем естествено за арабския свят, пак изкараха на преден план военните...

Раисът- генерал Мубарак, сграбчил в средата на миналия век властта с безапелационния аргумент-автомата, бе хвърлен в затвора като последен прошляк.

Но там попаднаха и всички по-сериозни негови противници от ДОО ”Властта е моя и само моя!”, бързо спечелилия си световна, но печална слава, с масовите убийствени мелета на всякакви демонстрации на каирския площад Тахрир.

Египет, свикнал от хилядолетия на фараонски номера, бе започнал пак да се превръща в огромна месомелачка. Ножовете и бяха сменени ад хок. Този път от поредните носители на „светлите бъднини”- мюсюлманските братя, чиито свирепи акции веднага компрометираха „демократично” избрания нов президент Мохамед Мусри.

Военният преврат, естествено не закъсня.
На 3 юли 2012 година униформените „братя” го пратиха в затвора. Забраниха партията му.
И за да не бъдат погрешно разбрани, след няколко решителни армейски акции „тахрирци” бяха изметени от каирските улици и площади.
Най-активните веднага бяха запознати с дневния ред в затвора.

Вместо да се успокои, ситуацията се нажежи. „Мюсюлмански братя” грабнаха оръжието. Последваха улични демонстрации, палежи, погроми, нападения дори на полицейски участъци.

Египет бе и остава залян от въоръжени нападения, атентати и дори, от време на време, с истински сражения в които участват дори хеликоптери.

Да. Ама армия не се побеждава така...

...Цената на сегашната взривоопасна полунормална ситуация е тежка.
В стълкнoвенията бяха погубени 1 000 души. Сред тях са 100 военни и полицаи. „Братята” пък се оплакват, че са загубили поне 2 500 привърженици. И поне още толкова са натъпкани в, и без това, претъпканите египетски затвори.

Но, египетските фуражки са решени да не мирясат докато не заставят опонентите на либерализма по арабски- „Мюсюлманските братя” да кандисат и приемат предлаганите условия за граждански мир. Армейците не могат да понасят дори мисълта, че ще служат на халифата на врага в хилядолетната страна на фараоните. „Мюсюлманските братя” стават крейзи дори само от миризмата на арабски либерал!

Абсурдността на ситуацията става още по-бесперспективна за оправяне от прилагането на сила, а не на компромиси, и от двете страни. Когато Мурси бе свален от президентския пост на 3 юли 2012-та, преди две години, заради игнориране ултиматума на военните, едва ли някой в египетския политически бомонд е хранел надежда, че с преврат може да се постигне мир и благоденствие в Египет.

За беда на сценаристите на „египетската пролет”, дори и най-уважаваните, спокойни и разсъдливи обществени авторитети не съзряха друг начин за спиране свободното падане на Египет в бездната на тоталния крах освен извеждане на първа политическа линия на военните. Май, друг път няма. Защото положението е съвсем скапано.

Изглежда, именно поради настъпилата политическа безисходица, Адли Мансур, един от най-уважаваните египетски магистрати бе склонен да приеме назначението и да стане временен държавен глава на разрушаващата се от тежки икономически и политически удари държава. А именно не на него трябва да се обяснява, че приложението на закона в Египет не е лесна работа.

Времето, което вместо да лекува, както обикновено се очаква, в случая е приносител на още и още заболявания! Съображения и условности с лопата да ги ринеш. Правилни решения, оздравяващи Египет от тежката криза не се виждат.

Поради това, процесът против екс-президента Мурси, превърнат от военните в затворник, на няколко пъти бе отлаган. Политическата интрига се заплита още повече в сложните държавнически ходове за спечелване не само на физически, но и пропагандни бонуси за победа в тежката гражданска война, която не е спирала и за миг.

Не е изненада, че Мурси е обвиняван във всички най-тежки престъпления и грехове, като се започне от подстрекателство и призоваване към ликвидиране на демонстрации по време на които са убити хора през 2012 г. до шпионаж и диверсии в полза на чужди, анти-египетски сили! Същото бе и с Мубарак. Сигурно и над Мансур меча на обвинението, ако не си изиграе картите добре.


И него, както и предшественика му, го заплашва смъртна присъда.
За това, „масовизацията” на тази крайна мярка в Египет вече не прави впечатление дори на най-ревностните „защитници” на правата на човека от всякакъв местен или международен сорт и калибър.

В Египет се води тежка и безкомпромисна война за налагане на крайно противоположни идеологии за бъдещето на цивилизацията край Нил. В нея явно няма място за пощада.

Станалите до сега събития показват, че пощаденият днес, утре забравя за проявеното към него милосърдие. И без да му мигне окото, става палач за великодушния. Такъв е законът на политическия жанр.

Така, че Египет няма как да не е шампион по смъртни присъди!


Радослав Михайлов
30 Април 14, 10:37   

0.1103