RadoslavMihaylov.dir.bg

  [BG]   EN   RU  

 
Рейтинг: 3.00
(729)
Коментари
Видео
Календар
Публикации
Новини
Фото Галерия
За контакти

БЛОГ АРХИВ
«« март 2023 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    Коментари 11:29
« Обратно
Партиите без финансиране от бюджета
В Европа регламентираното бюджетно финансиране за политическите партии е принцип. У нас също.

Законовата уредба на въпроса става в Закона за партиите в:

“Глава трета.
ИМУЩЕСТВО И ФИНАНСИРАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ

Чл. 13. Дейността на политическите партии се финансира от собствени приходи и от държавна субсидия. “

Следва подробна регламентация за всички допустими от закона актове за финансиране. И ако за отделните партии сумите варират- за наеми на офиси, персонал, транспорт и пр., реализацията на регламента струва до 200 хил. лева годишно за всеки депутат!.....”

Това означава, че всеки един от нас, работещ или безработен, внася в държавната хазна по 12 лв.
За дейността на партиите даваме още, поне два-три пъти повече!

Тези суми пълнят джобовете на партийните функционери и “независимите” политически дейци и депутати “във вид, удобен за логаритмуване от държавния бюджет” като държавна субсидия за партиите.

Така че, няма значение дали обичате сините, любите червените, хладни сте към депесарите или ви е все едно какви ги вършат “независимите”. Те получават наши парички и развиват 23 години своята високохуманна партийна дейност, която ни изкара на улицата гневни и полугладни.

Иначе, нашият Закон за политическите партии е с претенции за точност и справедливост.

В него се посочва като критерий за разпределение на субсидията броят на получените на парламентарни избори от всяка партия или коалиция действителни гласове.

Т.е. колкото повече бройки, толкова повече милиони левчета. Справедливо нали! Като в хита “The winner takes it all”.

Но това не е всичко!

“Нашите”представители в законодателния орган получават още и и ще пари. Освен добри за стандарта ни заплати, жилища и коли имат и надбавки за участие в комисии, ситуационни мероприятия...

И режийни- за сътрудници, мероприятия, секретарски и канцеларски разноски; командировъчни- дневни, квартирни; представителни; транспортни; организационни и непредвидени разходи...

Е, те са обвързани задължително с партийната принадлежност, която не само звучи странно, а направо противозаконно за независимите парламентаристи.

Но това са институционални шмекерии за подсилване мощта на партията лидер, която се е оказала на държавното кормило. Кой има обръща внимание, освен някоя устата опозиционна сирена..

Сега обаче, тревожният вой е огромен и идва от дълбините на народната безисходица.

Тежката икономическа ситуация и тоталната загуба авторитета на партиите сред електората обективно налагат промени, промени радикални и болезнени.

За всички.

Не само за народа, но и за държавните институции и за партиите.

Тези изменения и промени трябва да засегнат и Закона за партиите и най-вече онази негова част, която се отнася до регламентиране на финансирането им.

Организационният живот и дейността на партиите ще се променят изключително бързо към по-голяма активност и ефективност. Което неминуемо ще се отрази за реализиране на поставените от самите тях задачи.

С премахването на държавната субсидия за партиите, папкането на сериозни електорални парички ще остане парламентарен спомен на партийните шмекери и паркетни интриганти придобили депутатски имунитет.

В текста на сегашния закон за финансирането на партиите, който се отнася по-специално за коалициите се уточнява, че държавната субсидия може да се привежда и на политически партии „към които независимите народни представители декларират принадлежност”.

Ето как лесно се узаконява крепостничеството на независимите депутати към една или друга политическа формация, за да може да бъде финансирана тяхната независима дейност!

По-голям абсурд за НЕЗАВИСИМОСТ, здраве му кажи!

Отменянето на този член ще сложи край на политическата хамелеонщина и партиен колониализъм!

Така ще отпадне полузаконната обвързаност на независимите, които за да получат държавно финансиране трябва да декларират принадлежност към някоя партия.

Че какви независими са тогава, след като зависят финансово от една или друга парламентарна боя?!

През 23 годишното парламентаризиране на българското демократично развитие повече от ясно се видя как и колко народни са 240-те “народни избраници”, как и колко се потрудиха с нашите пари, та да ни докарат до това дередже.

Ако се опитаме да си припомним някое име на “народен трибун” от изданията на обикновените народни събрания след Великото едва ли ще изплува нещо повече от втръснала физиономия на този или онзи партиен лидер и...толкова.

Почти никакъв спомен.

Затова пък каква попара ни надробиха техните партийни четници и партизани!

И колко още време ще има да я сърбаме, докато те харчат нашите парички, съвсем не скъпернически отпуснати им от Закона за политическите парии...

Затова, към “политическата класа” се отнасяме с такава реципрочност, колкото към лицемерен мародер, който трябва да понесе справедливо наказание за отлично извършеното поредно разнебитване на нашата 13 вековна държава.

Държавата, т.е. всичко ние, трябва да спре/спрем да финансира/финансираме партиите!

Представям си с каква готовност седесар ще се съгласи да даде финансово рамо на депесар или социалист!

Впрочем, ако за партийните формации с техните легиони лакоми мишоци, това може да изглежда върха на страхотен ужас/ ами “Оле-ле-еее! Взимат им парчето торта!!!”/ за народа това ще означава заслужена мярка, която ще облекчи държавния бюджет!

И ще бъде повече от проява на законна справедливост!

Искаш да се занимаваш с политика, моля! За ползу рода и народа харчи си парички, колкото си искаш! Но свои, а не държавни, т.е. чужди!
Моля, бръкни се в своя джоб, а не в кацата с меда!

Нали политическата дейност е обществена, а не професионална работа?!

Нали сега е демокрация, а не шаматация!

Без държавните многомилионни субсидии политическата дейност и активност на партиите наистина ще придобие реално и истинско функциониране.

А под зоркото око на гражданския контрол те ще работят за благото на Родината, а не за лично обогатяване и семеен материален просперитет.

Спирането на кранчето на държавните субсидии ще изчисти политическото пространство от псевдополитиците, политиканите и вся остальная сволочь!

А не както е сега- “Рай для нищих и шутов”, както пее Висоцкий

Радослав Михайлов
www.Elephantram.blogspot.com
Публикувано от Радослав Михайлов в понеделник, февруари 25, 2013
15 Май 13, 11:29   

0.1466